~once a GUIDE always a GUIDE~








assalamualaikum w.b.t
whats up!
weyh! lame gila tak update blog kot...
dah macam rumah spider-man pon ada
(sarang labah-labah)

hari yang ditunggu-tuggu telah pon sampai..
da lama sebenarnya hajat di hati
nak buad entry pasal QGG..
tapi tak sempat..
cause, buzy nak spm kan..
terpaksa la tangguh buad entry ni..

btw..korang semua apa habaq?
terima kasih
thank you
aligato
kamsahamnida..!
sebab u alls stiill ada hati nak  mengadap
nuha punya blog..
jasa korang semua amat dihargai
muaachh! huhu

before nak mulakan entry kali ni
nak warning awal2
sebab kemungkinan besaq..
entry kali ini panjang lebor.
so,when da start read nanti..
kena habiskan tau..
jangan bila dah buka blog ni pastuh pegi tekan kat tanda (X)
yang ada di bahagian atas n sebelah kanan korang sudah..
hahaha

sebenarnya entry ni sesuai
untuk junior2 saya yang ingin mengikuti jejak saya dan teman2
became QGG..
so,korang..hope2 lepaz baca entry ni..
korang lebih bersemangat waja nak jadi QGG..
insyaALLAH..amin.!

back to our topic..
perjalanan nak jadi QGG bukan mudah n tak susah
emmmm....macam sedang2 gituh..
dengan syarat korang betul2 minat la..
kalau tak minat..
saya bagi amaran keras..
baik tak payah join..
takut nanti mengganggu korang punya emosi dan mental
sebab nak jadi QGG ni korang kena sentiasa sedia..
nama pon girl guide..kami punya tred mark pon "SELALU SEDIA"
banyak kejutan yang sentiasa menanti korang
so,papehal kena sedia la..
betul tak girls..???


nak jadi QGG juga kena lalui banyak peringkat
kena sediakan buku log..
dan lalui pelbagai cabaran such as
-CAKP(lencana kecekapan ketua pesuruhjaya)
-BSS(bengkel selalu sedia)
-KHIDMAT MASYARAKAT

cabaran yang atas ni..cabaran yang main punya
kalau cabaran yang bukan main..
emmm..macam kena pergi bekhemah,kawad kaki,cuti pack n banyak lagi event yang berkaitan..
especially event yang berkaitan GG..

oh ya..tadi saya ada tulis pasal buku log kannn?
buku log untuk kita berjaya meloloskan diri ke peringkat bss
ada 5 buku log utama
*bintang puteri 1
*bintang puteri 2
*bintang puteri 3
*buku log CAKP
*buku log peribadi

nak cerita pasal buku log 1,2,3 dulu
buku log ni..korang kena siapkan..(wajib)
untuk dapatkan lencana kecekapan..
maybe kalau nak cerita detail sangat pasal lencana
korang tak paham pulak..
so nak tahu lebih lanjut tanya guru yang lebih berpengalaman k.
untuk siapkan buku log ni..
korang kena ikut arahan  n syarat2 yang telah ditetapkan
when semua dah siap n ready..
buku log korang akan dinilai oleh pihak atasan atau labih tepat lagi
penilai yang datang ke HQ KL dari seluruh negeri n bukannya calang2 orang..

buku log CAKP pulak..
korang kena buad berdasarkan pengalaman
yang korang ikuti ketika kem cakp..
kalau saya..
saya join kem cakp ni bersama sahabat2 dari pahang yang juga telah became QGG sekarang.
kem ni macam melatih korang untuk menjadi seorang pemimpin yang berwibawa gitu..
selain tu..pihak penilai akan menilai
cara korang memimpin anak2 buah korang
terbaiiikkkk or boooooo..haha
alhamdulillah..saya dapat anak2 buah yang 4C
-cantik
-cute
-ceria
-cerdik

alamak terpuji pulak..!
haha..
tapi..betul and seriusly mereka memang betul2 gempak..!
sabar je dengan kerenah ketua mereka ni..
for my dear group..i'm really sorry kalau ada buad salah
or terasa hati kat korang..(rindu korang..!!)
ada sampai tak tidur untuk siapkan tugasan...
semua itu pengalaman yang paling berharga dan tak kan boleh lupa sampai  bila2
emmmm..kiranya buku log CAKP ni
isinya..korang just buad laporan tentang aktiviti yang korang buad bersama2 ahli kumpulan.
perkara yang sama macam buku log bintang puteri 1,2,3 jugak
buku log CAKP akan dinilai oleh penilai sekali dengan buku2 log lain

beberapa gambar kenangan untuk CAKP

                                   
my anak2 buah..sporting gilaxx
dari kiri syafika,atika,nisa,me,zainun,asma,wadhi
n tak lupa camerawoman fadhilah
rindu korang.!


me,dila n zai

 berungkus lumus siapkan kerja ye anak2 buahku..!

laporan yang banyak gillaxx

pesal wadhi tuh?

 rajin betoi asma

masing2 dengan tugas masing2

 waktu berkumpul

 berkumpul lagi..

ha.! nilah sahabat pandu puteri raja 2012
dari kiri sabrina,hidayah,shahida,nuha,ayu.henny,najiha,aina,nora dan athira
p/s: shahida x terpilih untuk ke pringkat bss..maybe dia calon untuk tahun depan

 gambar kenangan CAKP di pahang..
rindu smk pandan..






last but not least..
buku log peribadi..
buku log ni..korang kena isi dengan sijil2 sekali dengan laporan besertakan bukti
tentang aktiviti semasa korang dari awal menyertai GG sampai akhir
ingat..! buku log ni kena pasal diri korang tau..apa yang korang buad selama menjadi GG
kalau buku log peribadi saya...saya penuhkan dengan aktiviti
*pandu puteri turun padang..(sertakan bukti n lampiran)
*perkhemahan peringkat sekolah,daerah,negeri,kebangsaan or antarabangsa
*jamboree
*cuti pack
*kawad kaki
*jawatan dalam pandu puteri(walaupun just ahli biasa)

banyak lagi lah..
untuk lebih gempak
kena lampirkan sijil n gambar

ok..buku log dah tahu..
so..now we pergi ke pertengahan untuk become QGG
iaitu aktiviti khidmat masyarakat selama 3 bulan
bagi saya dan kawan2 yang dah pon jadi QGG ni
menganggap..aktiviti ni adalah paling susah!
bukan apa..korang kalau nak buad khidmat masyarakat ni..
kena berani n bertanggungjawab
dan kena pandai pilih khidmat masyarakat ape yang nak dibuad..
biar cukup sampai 3 bulan..n kalu boleh apa yang korang buad
tidak cuma berakhir sampai korang siap buad aja
lepas tu..tinggal sambil lewa je kerja tuhh
NO.! biar hasil aktiviti itu berterusan ada sampai bila2
dalam masa yang sama..lepas aktiviti khidmat masyarakat dah siap
korang kena buad laporannya pulak...
dan present semuanya ketika BSS..dihadapan penilai.
laporan ni korang kena siapkan dalam bentuk power point..
tapi, kadang2 ada kejutan untuk laporan yang korang kena present..
so be prepare..
bila dah tiba nak present..hah!
masa tulah rasa..nervous lahh..nak terkucil la..takut la..tak berani la
macam2 feeling dapat rasa..
but itu perkara biasa..semua orang rasa semua tu
so,adk2 junior tak yah risau...
kena yakin dengan apa yang kita buad..
dan present dengan tenang + suara kena terang dan kuat
jangan jadi macam akak pulak..
diri dah betul2 cool tetiba suara pulak buad hal tak kuat..
biasanya kalau cakap dengan membe2 suara mengalahkan orang menjerit
nak buad cam mana...bila dah cool suara pon cool jugak la..
kalau nak tahu apa isi yang perlu ada dalam laporan itu
korang kena tanya cikgu korang yepp..
takut salah bagi penerangan susah pulak..
apa yang penting biar kena dengan tugasan yang korang buad..


gambar projek khidmat masyarakat nuha yang telah siap




khidmat masyarakat saya ialah.."membina taman mini"





sekarang kita dah sampai ke bahagian klimaks untuk jadi QGG..
iaitu cabaran terakhir nak jadi QGG..
nama cabaran ni..BSS
kalau dalam dunia GG..
BSS ni kira cabaran paling susah n mencabar..
kat sinilah..nak tengok kehebatan korang macam mana..

cara pergaulan dengan sahabat2 yang baru kenal..
kat sini..korang akan belajar sesuatu yang korang tak pernah rasai
kawan2 yang korang akan jumpa ada macam2 bangsa,agama n budaya..
so,korang kena pandai bergaul dengan mereka..
memahami keadaan mereka..
jangan buad kerja sendiri..kena tonjolkan diri
jangan berlagak pulak..
just buad perkara yang korang boleh buad
dan perkara tu boleh ajar rakan2 yang baru kita kenal
mungkin cara kita berbeza dengan mereka..
tapi..itu semua tak jadi masalah..
bila kita dah berada ke tahap ni..semua benda tu tak perlu nak rungsing
just be yourself..
buangkan sifat malu..itu yang penting!
kalau malu pon..biarlah bertempat...

nak share serba sedikit pengalaman BSS saya dengan adik2 junior..
tahun 2012 punya BSS really2 special..!
sebab diadakan di SABAH..!
memang terbaikk la...
banyak gilloss pengalaman kat sana..
seperti adk2 junior tahu..
akak merupakan wakil tunggal ngeri terengganu..
so,tak de kawan2..just alone..='(
padahnya..kena pandai bawak diri n jaga diri..
nasib baik..akak ni jenis yang tak suka duduk diam
and suka berkawan dengan semua orang...
dan akak bertuah kerana walaupun akak sorang je..
tapi,nasib ada kawan2 dari pahang..
yang sentiasa menemani akak..bagi semangat kat akak
nak mention nama ke tak ekk??
huhu
ok lah kena mention ni..
firstly dua orang sahabat yang seumur dengan akak..
henny n hidayah
selebihnya..adk2 akak jugak
sabrina,ayu,aina,athirah,jiha n my mate nora
(rindu korang ketat2..!!)
kat sabah..kami d berikan kumpulan..
kalau tak salah akak kumpulan 5
or our group name "tree huggers"
rindu sesangat kat mereka..!

alhamdulillah..selama lebih seminggu kat sana..
semua cabaran n tugasan berjalan dengan lancar..




my superbb geng..!

 flight ticket..nak fly



air asia..terbaekk..!

 mendengar arahan..sebaik sahaja tiba di kk airport


seriusnya sabrina..huhu

 sampai di wisma pandu puteri sabah

 hepy gila..! we did it..!

suasana kelam-kabut dalam bas..
rindu nak jumpa brother yang tolong kami..!
encem lakk tuh..uppsss



my group..!!










datuk n datin yang datang melwat ikan bakar kami..!
macam2 trgedi yang jadi time ni..
kelakar gilakk.!

our ikan bakar sedang dirasa...
kata mereka.. "SEDAP..!"


my mates..^^






our khemah..!!^^ gila rindu benar nihh..!

mihun goreng buatan nuha n the geng..!
pergghh..best jadi chef..*wink






khidmat masyarakat di cheshire home rumah amal kota kinabalu, sabah


berjalan kaki untuk ke sana tau..!

my sweet buddies.. ivy,enle and farahin


sesi taklimat..

gambar kenangan..with tun teja..


we miss our friend at cheshire home..!


the famous friend..we call her "darling..!"

our food pack..group 5 yang sediakan tau..



nuha masuk paper..!! hahak




find me please..!

jalan2 di sabah..

adik2 ku..!



miss u allss..

tenaga pengajar dan penilai kami..
u r the bestt..! daeebaak..!

find me please?



majlis penutup..='(



truly from heart..-i LOVE sabah.!!-






dan peleraian untuk QGG adalah penganugerahan..
from YDPPA(yang dipertuan permaisuri agung)
memang superbb..best sesangat memori time ni
anugerah tu berlangsung kat perak..
jadi kami berkampung la kat perak dalam 3-4 hari
ada yang lebih...
kat sana kan..
kami pergi dinner kat rumah MB perak
makanannye..perghhhh! meleleh bebb..
then,pegi lawatan sekitar bandar ipoh..
pergi tempat menarik kat ipoh..
buad persembahan depan raja muda perak..
buad latihan dengan kawan sampai ke pagi..
pergghhh..pengalaman berharga gilaxx..

kalau cerita pasal pengalaman rasanya tak akan habis..
ok..biar akak terangkan..
when korang dah berjaya kat peringkat BSS..
korang akan dapat surat untuk penganugerahan QGG
btw..kesakitan,kesusahan,keperitan yang korang alami
semasa menghadapi cabaran2 akan dibayar dengan pengalaman yang terbaik
ketika manunggu hari penganugerah tiba..
jadi time tuhh..x payah lah nak banyak songeh nak buad cabaran segala bagai..
korang just enjoy je..besttt!
maybe kalau problem pon
time buad rehearsel untuk hari penganugerahan..
memang agak kelam kabut..
maklom larr.permaisuri agung nak datang..
kena lar perfect..
cause,time akak dolu2(mcm dh lame sangad da)
rehearsel tu stat dalam pkul 5 kalau tak salah..
pkul 7 blom habis lagi taw x???
bagi yang boleh solat..baik solat awal2
coz,memang tak sempat lar..
lebih2 lagi..kalau tak salah..sebelom sampai kat hotel untuk rehearsel
aktiviti kami sebelom tu adalah melawat tempat menarik kat perak..
kalau tak salah waktu melawat kat sana tengah hari gituh..
belom masuk waktu zuhur..
jadi,akak n the geng plan nak solat jamak takhir je..
rupe2nye x sempat jugaxx..
lepaz je beberapa jam kat tempat lawatan tuh..
kami QGG to be..kena terus pegi ke hotel untuk rehearsel..
pergghh..ingatkan dah terlambat atau terbabas solat zuhur n asar..
nasib time nak balek..maybe dalam pkul 7 lebey..
akak n adk kecik molek akak iaitu ayu..
berlari pegi bilik solat..memang kerja gila..
sekali tertinggal bas..menangis kering tau..
alhamdulillah..nasib baik..lepaz kami siap solat..
bas still tak datang lagi..
lepaz beberapa minit je..terus azan maghrib..
P/S : ayu ingat lagi tak??? huhuhu

yang menegangkan keadaan..
kami tak sempat untuk makan malam..
ramai jugak la..yang berang..
tapi nak buad achaner kan..
malam tuh kami kena buad persembahan
jadi..kena sampai awal gila..
BUT,dapat jugak la..alas perut dengan makan burger..
ingatkan..kami akan kebulur sampai besok..
but..untung sangat2..sementara menunggu tetamu kehormat..
dapat makan makanan hotel..
sedap makanannya..!

then,masa untuk kami buad persembahan telah tiba..
bayangkan lah..kami latihan beberapa kali la sangad..
akak,jasmin(mate dari johor) n group pahang buad persembahan tarian pahang..
buddies2 lain pulak..buad tarian traditional kelantan,tarian cina n tarian india
memang superbb gila2..!
best sesangat..
oh ya..lupa nak bagi tahu..
pengacara untuk malam kami buad persembahan tu kann..
AC Mizal tau..tak sangka pulak..
dapat jugak bergambo dengan dia bersama2 dengan wife dia..
tapi sayang..gambar tu ada dengan adk akak..tak sempat nak copy..
malam persembahan ni kan malam the best yang akak rasa
next, hari ditunggu2 telah tiba..
hari anugerah QGG..
memang nervous giler..time tunggu nama kita di panggil..
apa yang best kan..lepaz je dapat award..(ceh.! award tuhh)
ramai je wartawan kumpul...nak interbiu..
macam artis lah pulak...hahaha
tak gituh nora??(agak2 paper apa yang kuar ek??)
majlis tu abiz..dalam pukul 2 petang..
sedih jugak..
time nak balik tuh...rasa macam tak caye..
semuanya da berakhir..
lepaz ni susah gila2 la...
nak jumpa alumni QGG batch 2012
hanya kenangan n gambar2 yang mampu mengubat rindu di hati..

gambo lawatan di ipoh







kami sahabat..!!^^



dinner di kediaman MB perak..marvellous.!








                                                    
dessert..(betol ke eja tuh?) haha


pergggghhh..!



take photo with MB..!^^
smiles..!=D


save our earth with raja muda perak..=D



malam untuk persembahan..^^


really miss them..!


with aina =)

with najiha n aina yang cute.!=)


with my dear sister..korang memang ohsem.!^^




our persembahan..!




joget kelantan..


tarian kipas..!=)


 indian dance..
p/s: tengok je gambar ni..terus teringat lagu tarian ni..
huhu


ini dia pengacara sensasi anda  AC Mizal..!^^
huhu


our taiko..huhu
memang WOW...!



di akhir persembahan kami..tak muat pentas kot..huhu


raja muda perak..! cantik.

dia lagi...huhu


the QGG day..!^^


















lunch before balik.='(
with jiha.=D






persahabatan apabila bermula..
sukar untuk diberhentikan..
dan tak kan pernah berhenti..
walaupun jauh jejak antara kita..
namun, pertalian persahabatan masih tetap utuh
dan akan kekal sampai bila2
sayang kamu sahabat..!
terima kasih..
jadikan hidupku lebih bermakna

ungkapan yang tak seberapa ni..
telah mengakhiri entry untuk kali ini..
walaupun semuanya dah berakhir..
tapi..kata2 azimat ini sentiasa nuha ingat
*once you are a guide_you always a guide*

so,adik2 sekalian..
yang mungkin akan ikut jejak akak..
hopely korang dapat inspirasi dan kesungguhan
untuk meneruskan langkah korang hingga mendapat award tadi.
ingat pesan akak..walau sesukar mana pun cabarannya nanti..
korang kena tempuhinya dengan hati yang kuat..
sebab untuk perolehi award ni tak mudah dear...

ok..last word,
thank you buddies..!!^^
saranghae..!!
asssalamualaikum w.b.t
salam pandu puteri..=)))



P/S: kalau ada salah or silap daripada info di atas mohon ampun..=)
       manusia sentiasa melakukan kesilapan..







LOVE reading..!! LOVE u allss..!! LIKE plezz..!!

3 comments:

  1. cik nuha!! miss you a lot!!!!!!!!!!:((((

    ReplyDelete
  2. heyyy miss you loads la dear :)

    ReplyDelete
  3. miss u girls too...!!tq for comments..=))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...